in ,

CARA MENGURUSKAN KERETA KEMALANGAN TANPA MENGALAMI KERUGIAN

Ramai lagi yang belum tahu cara yang betul untuk menguruskan urusan insurans dan kemalangan kereta. Akhirnya pihak insurans dan penarik kereta yang mendapat untung atas angin.

Pertama sekali, pastikan anda membawa dulu kereta kemalangan ke balai polis.

Bayangkan jika berlaku kemalangan, pasti anda akan memanggil tow truck (penarik kereta), betul ? Bila tow truck sampai, dia akan suruh tandatangan satu dokumen.

Mintak jangan tandatangan! Sebab kalau anda tandatangan, longkai akan dapat komisen 10% dari insurans anda.

 Jangan sesekali tandatangan dokumen itu dan tow truck akan gertak dan momokkan dengan cerita sedih itu dan ini!

Jadi apa tindakan anda? Cakap je kat dia,

“Saya nak towing saje..”
*Biasanya kena caj dalam RM200-300. Towing kereta anda ke balai dulu untuk buat report dan urusan sepatutnya di sana.

Lepas buat report, mintak longkai hantarkan kereta ke bengkel panel yang buat repair.

Kalau tak tau panel bengkel, call pihak insurans dan minta alamat panel yang buat repair eksiden.

Lepas tu, tibalah babak paling best. Tiba giliran anda pulak untuk claim 10% dari tokey bengkel.

Selapas kereta dihantar ke bengkel, adjuster insurance akan datang dan kira jumlah kerosakan.

Contohnya, kereta mahal seperti Audi, BMW atau Mercedes, total repair dalam RM100,000. Jadi anda boleh claim RM10K dekat tokey bengkel sebab anda dah bagi job kat tokey bengkel itu.

Sebab itulah Tow Truck biasanya bergaduh berebut-rebut kereta dan duit dari bengkel kereta.

Dan lagi best, anda boleh claim ‘lost of use’ pada pihak insurans. Contoh kos lost of use insurans anda (ikut jenis insurans) RM30 satu hari.

Lepas tu bengkel bagi anggaran siap dalam 1 bulan. Jadi anda boleh dapat RM30 setiap hari selama sebulan.

RM30 x 30 hari (sebulan) = RM900

Anda layak mendapat RM900 dari pihak insurans atas dasar nama claim lost of use.

Tapi kalau bengkel tak dapat siapkan kereta dalam masa sebulan seperti yang dijanjikan, anda tak boleh claim lagi dengan pihak insurans. Dan tempoh claim lost of use ini maximum 3 bulan saje.

Cuma kat sini perlu hati-hati dengan dua perkara.

  1. Pastikan bengkel itu tukar part atau barang kat kereta yang rosak itu. Sebab sesetengah bengkel kuat kencing. Dia orang tak tukar. Tapi repair je part yang rosak. Lepas repair, mintak pihak insurans emailkan senarai dan data part yang bengkel tu tukar. Kalau kurang 1 barang, korang claim duit balik kat tokey kedai tu. Kalau diaorang tak nak bagi, gertak je nak report polis atau tribunal pengguna.
  2. Berhati-hati dengan TOWTRUCK apabila mereka menggesa hantar kereta ke bengkel mereka. Itu satu penipuan kerana tow truck kebanyakannya tiada bengkel.

SHARE artikel ini kalau berguna pada kawan lain bagi MENGELAKKAN KEZALIMAN SEMASA DALAM KEMALANGAN !

Sebaiknya, bacalah doa naik kenderaan ketika anda menaiki kenderaan. Semoga kita dijauhkan dengan benda yang tidak diingini.

What do you think?

DON’T PANIC! Here are what to do when driving over flooded roads

KOMPAUN MINIMUM RM300 JIKA NUMBER PLAT TIDAK IKUT SPESIFIKASI